NeurOptimal® Neurofeedback

in de gezondheidszorg

29 jun 2015

Wat leveren trainingen met NeurOptimal® Neurofeedback de gebruiker doorgaans op ? Een prettige mix van innerlijke rust en ontspanning, een grotere stressbestendigheid, en vermindering van ongemakken op zowel fysiek, mentaal als emotioneel vlak.
In essentie geeft NeurOptimal® informatie aan het centraal zenuwstelsel over zijn functioneren, en wel op een fundamenteel niveau. Een niveau dat voorbijgaat of onderliggend is aan specifieke symptomen, aandoeningen en diagnoses. Een interessant gegeven hierbij is dat NeurOptimal® Neurofeedback enkel de informatie geeft aan het brein, en niet zegt wat het zou moeten doen. Het spreekt de taal van het centraal zenuwstelsel en houdt een directe spiegel voor. Het zelforganiserende vermogen van de hersenen, waarvan het zelfgenezend vermogen onderdeel is, doet ‘de rest’.

In de zorg is verbetering of genezing grotendeels afhankelijk van de vaardigheden van een externe bron, de arts of therapeut die vast probeert te stellen wat er mis is. Waarna men een passend protocol of middel kan bepalen. Waarna verbetering of genezing kan plaatsvinden. De juiste diagnose stellen blijkt lastig, kostbaar en tijdrovend, voor zowel de gezondheidszorg als de gezondheidszoekenden. Een adiagnostisch instrument dat ongeacht de problematiek ingezet kan worden, is een uitkomst.

Behalve adiagnostisch zijn NeurOptimal® trainingen non-invasief. Er wordt niets toegediend zoals bijvoorbeeld in het geval van medicatie. De hersenactiviteit van de cliënt wordt gemeten en in de software gevoerd. De cliënt luistert naar muziek waarin minieme interrupties de feedback vormen. Deze interrupties geven informatie aan het brein over zijn functioneren. Hoe ? …. De software detecteert minieme variaties en flutter in het EEG-signaal en onderbreekt kort de muziek of film. Deze precies voor jouw EEG getimede interrupties laten het brein zien wat het in die trainingssessie ‘aan het doen’ is. Het brein, als altijd vernuftig, gebruikt deze informatie om zichzelf beter te organiseren, zich op te schonen zoals een computer dit doet in het defragmentatie-proces. De eerste kennismaking van het brein met de spiegelende software, resulteert voor veel mensen al in een duidelijke verschuiving richting rust, ontspanning en helderheid.

Zoals gezegd, de software van NeurOptimal® houdt de hersenen een spiegel voor en geeft informatie waarmee zij zichzelf direct kunnen bijsturen. Het centraal zenuwstelsel is een energie conserverend systeem en is gericht op het vinden van de meest efficiënte wegen. De feedback in NeurOptimal® stelt hem daartoe in staat. Net zoals bij het defragmenteren veel onnodige programma’s in de pc wegvallen, zo vallen bij NeurOptimal® trainingen overbodige patronen en processen in het brein weg. Voor de cliënt is dit waarneembaar door een toename in zijn energie en niveau van functioneren, en een toename in innerlijke rust, helderheid, veerkracht en flexibiliteit. En, last but, voor velen, first, een soms opzienbarende snelle afname van diverse ongemakken, ongeacht of deze fysiek, mentaal, of emotioneel van aard zijn. Vreemd is dit niet, wanneer je bedenkt dat het centraal zenuwstelsel een rol speelt in alle denkbare processen die zich in ons lichaam en geest afspelen.

NeurOptimal® geeft in elke training feedback over het gehele frequentiespectrum van 0-64 hertz en niet slechts over enkele specifiek geselecteerde frequenties, zoals gebruikelijk is in de meeste neurofeedback benaderingen. Doordat het brein in een enkele training over zo’n breed spectrum informatie kan ontvangen en verwerken, zien we de effecten in het gehele bereik van gezondheid en welzijn optreden. NeurOptimal® geeft als geen ander instrument toegang tot de eigen wijsheid, die zetelt in het centraal zenuwstelsel. En behalve dat het de gezondheidszorg dient door zijn adiagnostische en non-invasieve werkwijze, maakt de werkwijze een accentverschuiving in de zorg mogelijk: de filosofie van NeurOptimal® draait immers om ‘de cliënt aan het stuur’. Daarover een volgende keer…

Christina Rompa

Deel artikel