NeurOptimal® Neurofeedback

Christina Rompa

Toen ik eind jaren 80 psychologie studeerde, met een specialisatie in Gezondheid en Omgeving, ging mijn interesse vooral uit naar het veranderen van gezondheid gerelateerd gedrag en het behouden van dit nieuwe gedrag. In de kern kwam het erop neer dat diepgaande en blijvende veranderingen moeilijk te realiseren zijn, en dat stemde overeen met mijn persoonlijke ervaring. In de jaren 90 kwam ik de rol van onze ‘onbewuste programmering’ op het spoor via opleidingen in NLP, Neuro-Linguïstisch Programmeren. Ik kreeg diverse praktische en bruikbare handvatten aangereikt voor diepgaande verandering. Echt thuis kwam ik echter toen ik mijn eerste sessies NeurOptimal® deed in 2003. Het is een krachtig instrument: trainingen resulteren nagenoeg moeiteloos in symptoomreductie, verbetering van functioneren en meer constructief gedrag, tevens geven ze prettige impulsen aan persoonlijke groei. Maar bovenal ligt de schoonheid van deze ingenieuze technologie voor mij in het gegeven dat het de zelfgenezende en zelforganiserende vermogens van ons centraal zenuwstelsel erkent en aanspreekt. 

Twaalf jaar lang was ik eigenaar van een succesvolle praktijk voor NeurOptimal trainingen: De Zachte Kracht. En ben ik toeschouwer geweest van hetgeen deze technologie in doorgaans korte tijd bewerkstelligt voor cliënten met zeer uiteenlopende klachten en aandoeningen. Het praktijkwerk heb ik stilgelegd om nu ruim baan te geven aan mijn werk als vertegenwoordiger en instructeur voor Zengar. Mijn werk is mijn hobby, ik vind het een voorrecht om NeurOptimal® gebruikers en trainers te mogen informeren en inspireren, zowel het gezin dat een systeem voor thuisgebruik aanschaft als de professional die deze werkwijze in zijn of haar aanbod wil integreren. De afgelopen vijf jaren heb ik de Basis, Advanced en Master trainingen gedoceerd en de inhoud steeds verder verfijnd. Het is tijd voor een nieuwe stap: een uitgebreide, eenjarige opleiding waarin theorie en praktijk samenkomen. Daar, en naar de samenwerking hierin met gerespecteerde collega's, ligt momenteel mijn aandacht.

Mijn wens is steentjes bij te dragen aan de verdere verbreiding en erkenning van dit waardevolle instrument. En ik hoop dan ook getuige te zijn van verregaande integratie van NeurOptimal Neurofeedback in de Nederlandse zorg en hulpverlening, het bedrijfsleven en het onderwijs.

Wanneer je geïnteresseerd bent in het werken met NeurOptimal® of in gebruik van het systeem in persoonlijke kring, sta ik je graag te woord en bied ik je desgewenst een vrijblijvende proeftraining aan.